This is the eGuide number of the station. You can find stations in selected locations in the building.
Click here to see the location of the station.
Click here to go to the main menu.
Click here to change languages.
Click here to change the font size and log in.
Or click here.
Zoom with two fingers or swipe an image to the side to see the next one.
Click here for background information, legends, etc.
Click here to listen to spoken texts or audio files.
Share the information.
Download as PDF.
Add to saved objects.
 
The Restoration,
The Restoration

The Restoration

08
g
[{"lat":47.35611503154832,"lng":8.550855793236678},{"floor":"floorplan-1"}]
BF
GF
1
2
2
Museum für Gestaltung Zürich
Ausstellungsstrasse 60
8031 Zurich
Museum map
Museum für Gestaltung Zürich
Toni-Areal, Pfingstweidstrasse 94
8031 Zurich
  • The Restoration
  • The Restoration
  • The Restoration
  • The Restoration
  • The Restoration
  • The Restoration
6
7
Listen to the text
j

After the expiry of the building rights agreement, the pavilion reverted to the City of Zurich in 2014. A feasibility study conducted by Silvio Schmed and Arthur Rüegg in 2015 identified three major problem areas. First, the building envelope was no longer leakproof, affecting both the concrete of the basement and the ramp, as well as the neoprene seals in the glass façade. Rust was eating holes in the sheet metal. The paint coatings of the steel umbrellas contained toxins 250 times higher than the permitted level. Second, the infrastructure was defective. As a result of corrosion, the underfloor heating had not functioned since 1982, and the climate in the basement ruled out exhibiting any originals. The electrical system was also in a desolate state of repair. Third, the pavilion no longer complied with standard architectural practice. Since the 1965 building permit was still valid, however, the elaborate restoration could focus on the first two problem areas. Replicas were made of the wooden furniture and the tree tables, and the marble table was replaced by a Cassina model. The pavilion reopened in 2019.

Corrosion damage at the base of the building before the 2018 restoration, Pavillon Le Corbusier
Image creditso

Korrosionsschäden im Sockelbereich vor der Restaurierung 2018, Pavillon Le Corbusier
Abbildung: Silvio Schmed und Arthur Rüegg

Stahlskelett mit Rostunterwanderungen und spröden Gummidichtungen der Fenster vor der Restaurierung 2018, Pavillon Le Corbusier
Abbildung: Silvio Schmed und Arthur Rüegg

Lüftungsflügel mit Rostfrass vor der Restaurierung 2018, Pavillon Le Corbusier
Abbildung: Silvio Schmed und Arthur Rüegg

Dachuntersicht mit abblätternden Farbschichten vor der Restaurierung 2018, Pavillon Le Corbusier
Abbildung: Silvio Schmed und Arthur Rüegg

Dachoberseite mit Einhausung während der Restaurierung 2018, Pavillon Le Corbusier
Abbildung: Museum für Gestaltung Zürich / ZHdK

Defekte Bodenleuchte im Aussenbereich vor der Restaurierung 2018, Pavillon Le Corbusier
Abbildung: Silvio Schmed und Arthur Rüegg

Elektroverteilkasten während der Restaurierung 2018, Pavillon Le Corbusier
Abbildung: Silvio Schmed und Arthur Rüegg