This is the eGuide number of the station. You can find stations in selected locations in the building.
Click here to see the location of the station.
Click here to go to the main menu.
Click here to change languages.
Click here to change the font size and log in.
Or click here.
Zoom with two fingers or swipe an image to the side to see the next one.
Click here for background information, legends, etc.
Click here to listen to spoken texts or audio files.
Share the information.
Download as PDF.
Add to saved objects.
 
Lower Level,
Lower Level

Lower Level

18
g
[{"lat":47.356098678234986,"lng":8.55097951012749},{"floor":"floorplan-ug"}]
BF
GF
1
2
2
Museum für Gestaltung Zürich
Ausstellungsstrasse 60
8031 Zurich
Museum map
Museum für Gestaltung Zürich
Toni-Areal, Pfingstweidstrasse 94
8031 Zurich
  • Lower Level
  • Lower Level
  • Lower Level
  • Lower Level
6
7
Listen to the text
j

The Zurich architect Willy Boesiger (1904–1990), editor of the complete works of Le Corbusier and curator of the major exhibition on his work at the Kunsthaus Zürich in 1957, was the one who introduced Heidi Weber to the architect. Boesiger was the local architect for the pavilion from 1961 to early 1966, and Le Corbusier largely entrusted him with planning its secondary spaces. The building application drafted in Paris in December 1961 did not yet contain a basement level. Boesiger’s initial plans from 1962 show only an air-raid shelter and a boiler room underground. Later, storage rooms and restrooms were added, as well as a large exhibition space. Boesiger built the lower level in concrete while Le Corbusier was still alive. The interiors were then finished in spray-on plaster and with oak furniture by Boesiger’s successors Alain Tavès and Robert Rebutato, who also gave the two skylights their definitive shape.

Lower level with skylight, Pavillon Le Corbusier
Literatureo

Publication of the 1961 building application in Willy Boesiger, ed., Le Corbusier. Œuvre complète, 1957–1965, Zurich, 1965.

Plan of lower level from January 10, 1962, in the Boesiger Estate, gta Archives, ETH Zürich.

Image creditso

Untergeschoss mit Oberlicht, Pavillon Le Corbusier
Abbildung: Museum für Gestaltung Zürich / ZHdK

Tribüne im Untergeschoss, Nachbau 2018, Pavillon Le Corbusier
Abbildung: Museum für Gestaltung Zürich / ZHdK

Ehemaliges Sekretariat mit Oberlicht, Pavillon Le Corbusier
Abbildung: Museum für Gestaltung Zürich / ZHdK

Detail Wand mit Spritzputz, Stahlstütze und Holzverkleidung, Pavillon Le Corbusier
Abbildung: Museum für Gestaltung Zürich / ZHdK

Technikraum im Untergeschoss, Pavillon Le Corbusier
Abbildung: Museum für Gestaltung Zürich / ZHdK